Prehliadka vín MUVINA 2003 sa v Prešove konala po ôsmykrát

10.07.2003 Celý región

V poradí ôsmy ročník medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2003 sa uskutočnil v Prešove od štvrtka 19. júna do soboty 21. júna. Už na tradičnom podujatí, ktoré...
V poradí ôsmy ročník medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2003 sa uskutočnil v Prešove od štvrtka 19. júna do soboty 21. júna. Už na tradičnom podujatí, ktoré sa tohto roku po prvýkrát objavilo aj v oficiálnom kalendári Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ) bolo v piatich súťažných kategóriách prihlásených 350 vzoriek z vyše desiatich krajín sveta.

Riaditeľ Múzea vín v Prešove, organizátora prehliadky, Dušan Hažír považuje nedávne zaradenie MUVINY do oficiálneho programu svetových konkurzov vín za veľký úspech a korunovanie viacročných snáh. \"Znamená to, že výsledky z MUVINY budú už relevantné pre celý vinársky svet, \" dodal. V súvislosti s tým prešli štyri medzinárodné hodnotiace komisie pri neverejnom degustovaní v dvorane historickej budovy evanjelického kolégia v Prešove na nový 100-bodový systém posudzovania kvality súťažných vzoriek.

Hažír predpokladá, že dobrý rok 2002 sa môže prejaviť najmä v kvalite zaslaných vzoriek bielych vín.
Úplnou novinkou v programe MUVINY 2003 a to vo štvrtok 19. júna, bola voľba Kráľovnej vína Slovenskej republiky za rok 2003. Podľa Hažíra jej zavedením chcú vytvoriť novú tradíciu. Víťazka súťaže dievčat a žien vo veku do 25 rokov by mala potom v ročnom intervale byť ozdobou takýchto podujatí na Slovensku. Kráľovná musí nielen pekne vyzerať, ale byť aj odborníčkou vo vinárstve a vinohradníctve, degustátorkou, vedieť ovládať hever, t. j. sklenenú nádobu na sťahovanie vína zo sudov.
Prehliadka prebieha od svojho vzniku pod odbornou garanciou najznámejšieho slovenského vinárskeho odborníka, enológa Fedora Malíka.

Na 7. ročníku MUVINY sa v júni 2002 prezentoval rekordný počet 366 vzoriek vín z 12 krajín sveta. Zo slovenských výrobcov sa titul ušiel jedine firme Hubert v Seredi za Hubert de Luxe v kategórii šumivých vín. Stálou súčasťou je aj ochutnávka súťažných vzoriek, určená verejnosti, t. r. bola v pondelok 23. a utorok 24. júna v priestoroch múzea. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a ocenenie laureátov prehliadky sa uskutoční v septembri t. r. v Prešove.
(jj)
 

Vyberte región